https://jumnuoy.blogspot.com/2011/07/blog-post_8044.htmlស្ត្រីដែលទទួលទានកាហ្វេមួយ ឬ ច្រើនពែងជារៀងរាល់ថ្ងៃអាចកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់ពីជំងឺដាច់សរសៃឈាម
ក្នុងខួរក្បាលរហូលដល់ ២៥% ។ នេះបើតាមការសិក្សាថ្មីមួយក្នុងអត្ថបទស្រាវជ្រាវនៃសារព័ត៌មាន Stroke។
ការសិក្សានេះដឹកនាំដោយអ្នកស្រាវជ្រាវជនជាតិស៊ុយអែជ ស៊ូសាណា ឡាស៊ីន (Susanna Larson) នើវិទ្យាស្ថានការ៉ូលីនស្តា (Karolinska) នៅទីក្រុងស្តុកខូល បានធ្វើការតាមដានស្ត្រីជនជាតិស៊ុយអែជ ៣៤.០០០ នាក់ ដែលមានអាយុចន្លោះពី ៤៩ ដល់ ៨៣ ឆ្នាំហើយគ្មានរោគបេះដូង ។
បន្ទាប់ពីការតាមដានរយះពេល ១០ ឆ្នាំមកគេបានរកឃើញអ្នកកើតជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល ១.៦៨០ នាក់ ។ ការសិក្សាបានបង្ហាញថា អ្នកទទួលទានកាហេ្វយ៉ាងហោចណាស់មួយពែងក្នុងមួយថ្ងៃ មានអត្រាគ្រោះថ្នាក់ពី ២២ ទៅ ២៥% ទាបជាងអ្នកផឹកកាហ្វេតិច ។
អ្នកនាំពាក្យឲ្យសមាគមន៍អ្នកជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលរបស់ អាមេរិក(American Stroke Association)បាននិយាយថា "យើងធ្លាប់បារម្ហថា កាហ្វេអាចធ្វើឲ្យបញ្ហាសម្ពាធឈាមនឹងបង្កើនចង្វាក់បេះដូង ប៉ុន្តែការពិតវាទំនងជាមានគ្រោះថ្នាក់ទាបជាងអ្វីដែលយើងគិត "។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយអ្នកជំនាញមួយចំនួននៅតែសង្ស័យចំពោះឥទ្ធិពលពិតប្រាកដ របស់កាហ្វេទៅលើការថយចុះ នៃករណីជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល ។ ប៉ុន្តែដំណឹងល្អមួយសម្រាប់អ្នកញៀនកាហ្វេ គឺការទទួលទានកាហ្វេមិនបង្កើន គ្រោះថ្នាក់ដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលរបស់ស្ត្រីភេទ ។
ក្នុងខួរក្បាលរហូលដល់ ២៥% ។ នេះបើតាមការសិក្សាថ្មីមួយក្នុងអត្ថបទស្រាវជ្រាវនៃសារព័ត៌មាន Stroke។
ការសិក្សានេះដឹកនាំដោយអ្នកស្រាវជ្រាវជនជាតិស៊ុយអែជ ស៊ូសាណា ឡាស៊ីន (Susanna Larson) នើវិទ្យាស្ថានការ៉ូលីនស្តា (Karolinska) នៅទីក្រុងស្តុកខូល បានធ្វើការតាមដានស្ត្រីជនជាតិស៊ុយអែជ ៣៤.០០០ នាក់ ដែលមានអាយុចន្លោះពី ៤៩ ដល់ ៨៣ ឆ្នាំហើយគ្មានរោគបេះដូង ។
បន្ទាប់ពីការតាមដានរយះពេល ១០ ឆ្នាំមកគេបានរកឃើញអ្នកកើតជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល ១.៦៨០ នាក់ ។ ការសិក្សាបានបង្ហាញថា អ្នកទទួលទានកាហេ្វយ៉ាងហោចណាស់មួយពែងក្នុងមួយថ្ងៃ មានអត្រាគ្រោះថ្នាក់ពី ២២ ទៅ ២៥% ទាបជាងអ្នកផឹកកាហ្វេតិច ។
អ្នកនាំពាក្យឲ្យសមាគមន៍អ្នកជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលរបស់ អាមេរិក(American Stroke Association)បាននិយាយថា "យើងធ្លាប់បារម្ហថា កាហ្វេអាចធ្វើឲ្យបញ្ហាសម្ពាធឈាមនឹងបង្កើនចង្វាក់បេះដូង ប៉ុន្តែការពិតវាទំនងជាមានគ្រោះថ្នាក់ទាបជាងអ្វីដែលយើងគិត "។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយអ្នកជំនាញមួយចំនួននៅតែសង្ស័យចំពោះឥទ្ធិពលពិតប្រាកដ របស់កាហ្វេទៅលើការថយចុះ នៃករណីជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល ។ ប៉ុន្តែដំណឹងល្អមួយសម្រាប់អ្នកញៀនកាហ្វេ គឺការទទួលទានកាហ្វេមិនបង្កើន គ្រោះថ្នាក់ដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលរបស់ស្ត្រីភេទ ។
ស្ត្រីដែលទទួលទានកាហ្វេមួយ ឬ ច្រើនពែងជារៀងរាល់ថ្ងៃអាចកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់ពីជំងឺដាច់សរសៃឈាម
ក្នុងខួរក្បាលរហូលដល់ ២៥% ។ នេះបើតាមការសិក្សាថ្មីមួយក្នុងអត្ថបទស្រាវជ្រាវនៃសារព័ត៌មាន Stroke។
ការសិក្សានេះដឹកនាំដោយអ្នកស្រាវជ្រាវជនជាតិស៊ុយអែជ ស៊ូសាណា ឡាស៊ីន (Susanna Larson) នើវិទ្យាស្ថានការ៉ូលីនស្តា (Karolinska) នៅទីក្រុងស្តុកខូល បានធ្វើការតាមដានស្ត្រីជនជាតិស៊ុយអែជ ៣៤.០០០ នាក់ ដែលមានអាយុចន្លោះពី ៤៩ ដល់ ៨៣ ឆ្នាំហើយគ្មានរោគបេះដូង ។
បន្ទាប់ពីការតាមដានរយះពេល ១០ ឆ្នាំមកគេបានរកឃើញអ្នកកើតជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល ១.៦៨០ នាក់ ។ ការសិក្សាបានបង្ហាញថា អ្នកទទួលទានកាហេ្វយ៉ាងហោចណាស់មួយពែងក្នុងមួយថ្ងៃ មានអត្រាគ្រោះថ្នាក់ពី ២២ ទៅ ២៥% ទាបជាងអ្នកផឹកកាហ្វេតិច ។
អ្នកនាំពាក្យឲ្យសមាគមន៍អ្នកជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលរបស់ អាមេរិក(American Stroke Association)បាននិយាយថា "យើងធ្លាប់បារម្ហថា កាហ្វេអាចធ្វើឲ្យបញ្ហាសម្ពាធឈាមនឹងបង្កើនចង្វាក់បេះដូង ប៉ុន្តែការពិតវាទំនងជាមានគ្រោះថ្នាក់ទាបជាងអ្វីដែលយើងគិត "។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយអ្នកជំនាញមួយចំនួននៅតែសង្ស័យចំពោះឥទ្ធិពលពិតប្រាកដ របស់កាហ្វេទៅលើការថយចុះ នៃករណីជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាល ។ ប៉ុន្តែដំណឹងល្អមួយសម្រាប់អ្នកញៀនកាហ្វេ គឺការទទួលទានកាហ្វេមិនបង្កើន គ្រោះថ្នាក់ដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលរបស់ស្ត្រីភេទ ។ ចំណុចគួរយល់ដឹង សុខភាព
0 comments:
Post a Comment